Skip to content
Inspiration för egen utveckling

Inspirationskällor

I min egen utveckling har jag samlat på mig citat och källor som har betytt mycket för mig. Jag delar dem här i hopp om att de också kan inspirera och hjälpa dig på din väg mot ökad medvetenhet och personlig utveckling.

 

Inspiration till egen utveckling
Våld i nära relationer

Vem döljer sig bakom masken?

När en människa som man står nära plötsligt ändrar skepnad, från varm och omtänksam till aggressiv och kontrollerande är det oerhört förvirrande och skrämmande. Minnet av första gången stannar kvar för evigt. Så upprepar sig samma beteende om och om igen. Alltid som en blixt från klar himmel. Precis när man tror att allt kommer att bli bra igen.

Och år av detektiv arbete för att försöka förebygga och förutsäga nästa utbrott eller attack. Så svårt att acceptera att vänligheten och kärleken inte är äkta. Desperata försök att förstå vad det är som sker. För att slutligen inse att vägen ur relationen är vägen tillbaka till sig själv.

För dig som har brist på egenkärlek och är medberoende är det extra svårt lämna en sådan relation. Att bli sedd, förstådd, bearbeta och att fylla på med egenkärlek är avgörande för att kunna gå vidare. Du behöver stöd av någon som förstår, och som du kan lita på när du känner självtvivel, patologisk ensamhet och övergivenhet.

För att öka din förståelse om det som sker i relationen ta gärna del av Ross Rosenberg - When You Unmask a Covert Narcissist, RUN, But Quietly. Ross Rosenberg är psykoterapeut, pedagog, expertvittne och författare till boken The Human Magnet Syndrome, grundare av Self-Love Recovery Institute, Codependency Cure/Self Love Recovery Treatment Program och Youtube kanalen Ross Rosenberg med 17 miljoner.

 

Behind the mask

Observera, Absorbera inte

Ett sätt att sätta hälsosamma gränser i gränsöverskridande relationer är att använda Observe Don’t Absorb tekniken som har utvecklats av Ross Rosenberg. Istället för att gå i försvar, går du in i rollen som observatören som samlar in förutsägbara data. Om du lär dig att se, lyssna och analysera när du blir emotionellt manipulerad kan du skydda dig själv.

Kom i kontakt med din inre vilja

Du kan odla din inre styrka

Vi har alla upplevt perioder i livet som präglats av rädsla, nedstämdhet och osäkerhet. Men vi har alla djupt inom oss en inre styrka och vishet när vi möter livets motgångar. Det är många gånger i just mörka tider som vi kommer i kontakt med denna energireserv - vår inre vilja.

När vi reflekterar över och söker meningen med våra liv är den inre viljan helt central. Om vi odlar den inre styrkan och självet kommer vi i kontakt med vår inre vilja. Vi människor har i årtusenden förvärvat förmågan att utöva inre styrka när vi har kämpat mot sjukdomar, vågat oss in i det okända och försökt det omöjliga.

Boken Your Inner Will - Finding Personal Strength in Critical Times av terapeuten och filosofen Piero Ferrucci var lite av en aha upplevelse för mig. När jag blickar tillbaka på mina livskriser är det alltid en väldigt liten viljehandling, som har varit startpunkten på vägen tillbaka; ta en promenad, ringa en vän, städa en låda. Utan viljan kommer vi inte ens upp ur sängen på morgonen.

Boken gav en fördjupad insikt om att jag faktiskt medvetet kan träna min inre styrka och stärka kontakten med mitt innersta väsen. I boken finns praktiska övningar för att utveckla din inre vilja - för att möta livets motgångar och i förlängningen att förverkliga dina drömmar. Här kan du lyssna på boken, om du föredrar hörbok.

 

059faac8-cb93-4c5b-b7ab-4929aead8e79

Gläntan

Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.

Tomas Tranströmer

En bok för dig som vill öka kunskapen om trauma

Kroppen håller räkningen

Om du har upplevt traumatiska upplevelser, kan jag starkt rekommendera Bessel van der Kocks bok 'Kroppen håller räkningen'. Med sin banbrytande forskning integrerar van der Kock vetenskapliga insikter, kliniska observationer och personliga berättelser för att ge en djupgående förståelse för hur traumatiska upplevelser påverkar människor.

Det som gör 'Kroppen håller räkningen' så kraftfull är dess fokus på behandlingsmetoder som tar hänsyn till kroppens roll i läkningsprocessen. Genom att erbjuda en holistisk syn på vägen till läkning blir boken en kunskapskälla för alla som är intresserade av att förstå det komplexa sambandet mellan känsla, kropp och sinne i samband med traumatiska upplevelser.

Kroppen håller räkningen av Bessel van der Kolk

Nyfiken och vill veta mer?

Kontakta mig gärna via mail för ytterligare information och samtal.